Rekonstrukció

A budai lövőház műemléki rekonstrukciója és beruházás

Ahogy a Lövőház története oldalon olvasható, ez az eredeti neoreneszánsz épület 1884-ben épült - ekkor került átadásra a jellegzetes bálterem és a két szimmetrikus oldalszárny. Ezen épületrészek műemléki védelem alatt állnak, így teljeskörű és korhű rekonstruálásukra törekszünk - ez rendkívül szép küldetés, de nagyon sok aprólékos munka.

Az évek során ehhez a korpuszhoz rendszertelenül, több ütemben hozzáépült bővítményektől és toldalékoktól az épület már megszabadult, így kihangsúlyozva az eredeti építmény pompáját. Ez az eredeti épület egészül majd ki egy, a Marczibányi térről nem látható kisebb hátsó épületrésszel, mely rendszerbe foglalt, visszafogott, semleges épített minőséggel igyekszik illeszkedővé válni a műemléki együttes mellett, kiszolgálva és működővé téve annak eredeti formában visszaállított belső tereit új, a történelmi épülethez méltó funkcióval megtöltve azokat.

A lőtér épülete a XIX. század és a századforduló Budapestjének egyik fontos társadalmi találkozóhelye volt. A fejlesztők az épület rekonstrukciójával nemcsak annak eredeti fizikai formáját, hanem szellemiségét, pezsgését is szeretnék visszaállítani. A jelenleg zárt épület végre megnyílhat: újra fogadhat látogatókat, vendégeket. Célunk, hogy Budán kiemelkedő, városképi jelentőségű helyszínt hozzunk létre a műemléki épületegyüttesben.

A rendezvényház előtti területen megóvjuk és megújítjuk az ősfás kertet. A korabeli fotó alapján helyreállítjuk a díszbejárat előtti rondót, eredeti fényében mutatva a történeti épülethomlokzatot a Marczibányi téri járókelőknek.

A közelmúlt története

A Haris Kereskedőház Kft. 2006-ban kétfordulós pályázaton nyerte el az ingatlan megvásárlásának és hasznosításának jogát, majd vásárolta meg Budapest Főváros II. kerületi Önkormányzatától. Megrendelőként a meglévő műemlék épületet eredeti tömegformájában kívánta helyreállítani, az utólagosan hozzáépített toldalékok elbontásával és a műemléket kiemelő módon történő bővítéssel. Az épület a hajdani funkcióhoz hasonlóan közösségi terek felfűzött rendszereként, rendezvényközpontként éledt volna újjá egy-két éven belül.

A 2006-os tervek szerint a műemléképületben fine-dining étterem, kávézó-cukrászda, brasserie, bál- és házasságkötőterem kapott volna helyet, valamint a műemléképület mögött épült volna egy 18 lakásos apartmanszálloda wellness és spa részleggel.

2008-ban a már jogerőre emelkedett, érvényes építési engedélyünket a “Zöld Nyíl” budai civil szervezet megtámadta egy közigazgatási peres eljárásban, emiatt a fenti beruházás 6 éven keresztül állni kényszerült. Ez alatt a műemléképület állapota tovább romlott.

Miután a gazdasági háttér a 2008-as válság után alapvetően megváltozott, az új szállodák iránti igény jelentősen csökkent, újragondoltuk az eredeti koncepciót, és egy kisebb, fenntarthatóbb beruházás mellett döntöttünk, mely egyaránt érdeke a környéken élőknek, és a mi családi vállalkozásunk is. Ennek eredményként az új engedély alapján kezdjük felújítani a Marczibányi téri Lövőházat, bár az említett civil szervezet 2016-ban a jogerős műemléki rekonstrukciós engedélyünket újra megtámadta.

A 2016. szeptemberében, a BP-011-07/2475-2 engedély számon jogerőre emelkedett örökségvédelmi tervek részletei az alábbiakban olvashatóak:

Műszaki leírás
Szerkezeti műszaki leírás
Faanyagvédelem
Diagnosztikai szakvélemény
Falkutatás

A Hírek menüpontban igyekszünk mihamarabb megosztani a fontosabb fejleményeket a felújítással kapcsolatban.

caret-downcaret-leftcaret-rightcaret-upfacebookhamburgerharis-parkhp-bhpHaris Parkinstagramlinkedinminuspinterestplustimestwitteryoutubeyoutubeplay